Kuhinje Salon Prevc

Jedilni koti

Kuhinja, ki ima vgrajen jedilni kot, vedno postane glavni prostor dogajanja v hiši. Miza, obdana s klopmi, nudi dovolj prostora tako za vse goste, ki pridejo k nam na obisk kot tudi za vse domače, ki se vsako nedeljo zberejo ob kosilu.

A vsi jedilni koti, ki jih najemo v pohištvenih salonih, še zdaleč niso primerni za to, da bi jih lahko postavili v našo kuhinjo. Pri nakupu jedilnega kota moramo že vnaprej upoštevati določene faktorje, saj lahko le tako zagotovimo, da bo jedilni kot, ki ga bomo kupili, ravno takšen, kot si ga želimo.

1. Cena

Cena je zagotovo tisti faktor, ki bistveno vpliva na nakup jedilnega kota. Preden se odločimo za nakup je smiselno premisliti, koliko denarja želimo zapraviti. Danes jedilni koti dosegajo različne cene in v poplavi ponudb lahko najdemo cenejše in dražje variante. Seveda pa moramo pri ceni upoštevati tudi dejstvo, da so cenejši jedilni koti ponavadi izdelani iz manj kvalitetnih materialov, ki se veliko hitreje uničijo.

2. Postavitev jedilnega kota

Pred nakupom jedilnega kota moramo premisliti, kako bomo z njim obdali mizo. Bomo obdali le dve stranici mize ali mogoče tri? Obstajajo različni jedilni koti, ki nam omogočajo različne postavitve okoli mize, vse to pa močno vpliva na število oseb, ki lahko sedijo za mizo. Za mizo, ki jo s treh strani obdaja jedilni kot, lahko namreč sedi več oseb, saj se lahko na klopi bolj »stisnejo«.

3. Material

Večina današnjih jedilnih kotov je že izdelanih iz kakovostnega lesa. Velja si zapomniti, da so cenejši jedilni koti ponavadi izdelani iz manj kakovostnih materialov. Nekateri proizvajalci pa so že ugotovili, da je zelo pomembno tudi to, da so jedilni koti izdelani iz kakovostnega lesa ter pobarvani z naravnimi barvami, ki vsebujejo malo ali nič škodljivih kemikalij in jih ne odpuščajo v okolje. Tako je kuhinja, v kateri je postavljen jedilni kot, bistveno varnejša predvsem za majhne otroke, ki se še plazijo po tleh in ki v usta zanesejo praktično vse, kar vidijo.

Navedeni so le trije faktorji, ki lahko močno vplivajo na to, kakšen izgled bo jedilni kot dal naši kuhinji. Ob upoštevanju cene, postavitve ter materiala je smiselno upoštevati še skladnost jedilnega kota z ostalimi kuhinjskimi elementi in seveda izbrati jedilni kot ustreznih dimenzij. Impulziven in nepremišljen nakup nam nikakor ne bo koristil, zato je resnično pametno, da pred nakupom jedilnega kota dobro premislimo, kakšne so naše potrebe in kaj si resnično želimo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *