Pohištvo

Najboljši trosed za našo dnevno sobo

Najboljši trosed za našo dnevno sobo

Kavč oziroma trosed je osrednja točka naše dnevne sobe. Na njem sedimo, počivamo, se družimo in igramo z otroci. Pomembno je, da je kavč udoben, funkcionalen in enostaven za vzdrževanje.  Pred nakupom razmislimo, kaj bomo na kavču počeli, kdo ga bo uporabljal in kako nežni oziroma grobi bomo z njim. Če imamo majhne otroke pa nujno razmislimo tudi o barvi in materialu, da bodo madeži čim manj opazni.

Preučimo moč konstrukcije okvirja zofe

Pred nakupom troseda, moramo preučiti obliko in moč konstrukcije. Oblika je pomembna, saj niso vsi trosedi enako veliki, nimajo enako širokega sedišča in nimajo enako širokih naslonjal.

Trosedi

Preučiti moramo, koliko ljudi bo sedelo na zofi ter ali potrebujemo dodatne okrasne blazine za lažje sedenje. Splača se dati malo več denarja za nakup zofe z močno konstrukcijo okvirja in naslonjal. Ob dolgotrajni uporabi se namreč šibka konstrukcija rada upogne in posledično trosed izgubi obliko.

Velikost troseda je pomembna

Velikost troseda je izjemnega pomena. Velik kavč v majhni sobi naredi prostor nagneten in klavstrofobičen. Majhen trosed v veliki sobi pa se popolnoma izgubi. Najti moramo srednjo pot in prilagoditi velikost sedalne površine velikosti samega prostora.

V primeru, da igramo družabne igre je priporočljiv nakup troseda v obliki črke L, saj se tako gosti lažje razporedijo okoli klubske mizice. Obenem je pod glavnim sediščem ponavadi še raztegljivo ležišče, na katerem prespijo naši prijatelji.

Barvita, nevtralna ali pisana barva kavča?

Barva kavča je vsekakor pomembna. Dandanes prevladujejo živo modre, rdeče in rožnate različice kavčev. Na ta način dnevna soba dobi popolnoma drugačno vzdušje in klimo. Živi enobarvni odtenki pa niso priporočljivi za gospodinjstva z majhnimi otroci. Madeži na svetlih odtenkih so namreč zelo opazni in težko odstranljivi. Za taka gospodinjstva so priporočljivi nevtralni ali pa pisani odtenki. Preden kupimo kavč se moramo seveda vprašati, ali nam bo ta barva všeč čez tri ali štiri leta. Barvo kavča prilagodimo tudi barvi dlake naših hišnih ljubljenčkov, saj bodo tako odpadne dlake manj opazne.

Nakup prek spleta in prihranek

Večina trgovin že nudi nakup troseda prek spleta in prihranek. Poleg denarja za nakup prihranimo tudi čas, ki ga bi drugače namenili osebnemu obisku v trgovini. Prek spleta tudi lažje sledimo popustom in akcijam. Na ta način lahko dobimo zelo znižano zofo že v roku par dni.