Postelja

Kavč, ki se spremeni v posteljo

Dom je prostor, kjer se sprostimo in si pridobimo moči za nova ustvarjanja. Zaradi tega je zelo pomembno, da je opremljen tako, da nam daje energijo.

Če smo dovzetni za starodavne nauke, lahko pri opremljanju upoštevamo nasvete kitajske veščine, ki se imenuje Feng shui. To je kitajski nauk o harmoničnem delu in življenju. Nudi nam določena orodja, s katerimi lahko vplivamo na kakovost bivanja in posledično na kakovost našega življenja. Izvir ima v kitajskem pogledu na vesolje, kjer vse stvari pripadajo petim osnovnim elementom, ki so voda, les, kovina, zemlja in ogenj ter so napojene z negativno ali pozitivno energijo. Cilj feng shuija je v ustvarjanju harmonične, zdrave in plodne okolice za delo in življenje, za krepitev zdravja, harmonije ter ohranitev družine.

Feng shui nasvete lahko uporabimo pri opremljanju našega stanovanja, saj nam do dolgoročno koristilo na vseh področjih življenja.

Pri opremljanju stanovanja ali hiše moramo veliko pozornosti posvetiti spalnici. Spalnico moramo opremiti z najboljšo opremo in ji nameniti najboljši prostor v našem domu. Spalnica je skoraj sveti prostor, saj se v njej človek napolni z energijo za nasledni dan. Le kaj je slabšega, če se zjutraj zbudimo neprespani in utrujeni.

Če imamo manjše stanovanje ali manjši prostor za spanje, je najboljše, če izberemo zložljivo posteljo. Dvižna postelja v spalnici ne zavzame veliko prostora, je pa izredno praktična. Zložljiva postelja se v enem samem bežnem trenutku spremeni v udoben kavč, ki nas tako pritegne, da pozabimo na vse športne aktivnosti. Postelja je sicer še boljša, vendar nikoli ne vemo, kdaj bo kdo nepričakovano prišel na obisk. Pri postavitvi postelje moramo paziti, da imata oba partnerja enakovreden dostop do postelje, oba enake svetilke in nočne omarice. Okrasni predmeti naj bodo v spalnici izbrani izredno skrbno, izogibajmo se prenatlačenosti, ki negativno vpliva na romantično vzdušje.

Sedežne garniture s posteljo se čudovito vklopijo tudi v dnevno sobo. V dnevni prostor se iztečejo vsi drugi prostori. Je center našega sveta, kjer pokažemo, kako se imamo in kaj znamo. Sem pridemo po svetlobo, mehkobo in iskanje samega sebe. Na trgu so nam na voljo mnoge različice (npr trosed), ki bodo sosede pustile odprtih ust, ko bodo zapustili naš dom. Izbiramo lahko tudi med pestro ponudbo barv, ki morajo biti usklajene z ostalimi dodatki.

Barve imajo zanimiv in pomemben vpliv na človeka, zato jih moramo upoštevati, ko jih spustimo v naš dom. Zelena barva pomirja in pospešuje regeneracijo, rdeča vzbuja apetit, bela simbolizira čistost, rjava simbolizira umirjenost in stalnost, rumena krepi komunikacijo, modra vzpodbuja razmišljanje. Feng shui barvne smernice določuje na podlagi kitajskega horoskopa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *