Spalnica

Spalnica – prostor, ki mu posvečamo premalo pozornosti

Ljudje naj bi prespali kar eno tretjino svojega življenja, zato je spalnica dejansko prostor, v katerem se zadržujemo največ. Res je, da med spanjem nismo aktivni, prav tako pa je spalnica zasebna in v njej ne sprejemamo gostov, zato se z njeno opremo pogosto ne trudimo toliko kot na primer z opremo dnevne sobe ali kuhinje. A kadar spalnica ni primerno urejena, to vpliva na nas precej bolj kot neprimerna urejenost drugih prostorov. Slab spanec namreč prinaša slabo počutje in slabo razpoloženje, ki se pričneta že zjutraj in trajata ves dan.

Kakšna naj bo spalnica?

Spalnica mora biti v prvi vrsti udobna. Da bi poskrbeli za sproščenost, pa vsekakor ni dovolj, da izberemo zgolj primerno ležišče oziroma posteljo. Na kakovost našega spanca vplivajo tudi drugi dejavniki v prostoru, zato jih je potrebno imeti v mislih, ko načrtujemo, opremljamo in urejamo svoj prostor počitka in užitka.

Večinoma postavimo spalnico v severni del hiše, saj južnega namenimo bivalnim prostorom. Kadar ne gre drugače, je to primerna odločitev, a še veliko bolje je, če je spalnica na vzhodnem delu stavbe. Tako si zagotovimo prijetnejše prebujanje, saj nas bo zdramila jutranja svetloba, ne pa nadležen alarm budilke ali telefona. Okna naj nudijo možnost senčenja, saj bo to prišlo še kako prav takrat, kadar smo v postelji tudi preko dneva, na primer ob bolezni.

 

Da bo spanje prijetno, nista nujni le dobra izmenjava svetlobe in teme, temveč tudi temperatura in zrak. Spalni prostori so običajno za dve ali več stopinj hladnejši od bivalnih, pomembno pa je, da so tudi dobro prezračeni, saj se tako možgani med spanjem oskrbijo z dovolj kisika.

Kaj pa barve? Hladne barve pomirjajo in nam pomagajo, da bolje spimo. Dodatki toplih barv pa pomagajo, da se v nas prebudi strast, potrebna za ljubljenje.

Oprema spalnice

Postelja in nočna omarica sta bistveni, če je spalnica , pa poskrbite za omare, ki se popolnoma zaprejo. Daleč od oči, daleč od misli – pred spanjem se morate pomiriti in sprostiti, česar pa možgani ne zmorejo, če imajo vpogled med oblačila, še zlasti, kadar ta niso urejena tako, kot bi želeli. Nered, ki ga opazimo v spalnici, takoj zaposli možgane in jih spodbudi k aktivnosti, tudi kadar si tega ne želimo. Če nimate ločene garderobne sobe, je torej najboljša vgradna omara, ki se z drsnimi vrati popolnoma zapre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *