Oprema prostora

Učinkovita izbira namiznega svetila

Pri izbiri svetil morate biti kar se da zahtevni, ne glede na to, katero vrsto izbirate. Praviloma smo pri izbiri glavnih svetlil veliko pozornejši. A enako pozorni morate biti tudi pri svetilu, ki ga boste uporabili le občasno oziroma za osvetljevanje manjših delov površin, na primer delovne mize. Za takšno vrsto osvetljevanja praviloma uporabljamo namizna svetila, ki so vam na trgu na voljo v najrazličnejših oblikah in velikostih.

Namizna svetila
Namizna svetila so le ena od vrst svetil, ki jih nameščamo v svojem domu

Pri izbiri namiznega svetila morate biti pozorni tudi na to, za koga je svetilo namenjeno. Otroška namizna svetila so že na prvi pogled nekaj povsem drugega kot namizna svetila za odrasle.

Z namiznim svetilom direktno osvetlite delovno mizo

Namizna svetila so le ena od vrst svetil, ki jih nameščamo v svojem domu ali v številnih drugih objektih, na primer v poslovnih prostorih. Kot že samo ime pove, se namizna svetila postavljajo na mize. Primarna vloga namiznih svetil je, da nam neposredno osvetljujejo mizo.

Namizno svetilo je zlasti dobrodošlo v pisarnah, v mladinskih in delovnih sobah. Nudijo dovolj svetlobe, ki jo potrebujemo za nemoteno ter učinkovito delo, pisanje, branje. Pravilna izbira takšnega svetila je zato še toliko pomembnejša.

Moderna oblika namiznega svetila

Namizna svetila so vam na voljo v številnih prodajalnah. V nekaterih prodajalnah boste namizno svetilo povsem neznanega proizvajalca lahko kupili le za nekaj evrov. V tem primeru je velika verjetnost, da boste na svojo delovno površino namestili manj kakovostno svetilo, ki vam ne bo služilo prav dolgo časa.

Namizna svetila
Namizna svetila so vam na voljo v številnih prodajalnah.

Najpomembneje je, da namizna svetila in vse druge vrste svetil kupujete v specializirani prodajalni. V prvi vrsti vam bo v takšni prodajalni na voljo bistveno več izbire. Lahko boste izbirali med klasičnimi namiznimi svetili ali pa vas bodo navdušila moderno zasnovana svetila, ki jih do sedaj še niste uspeli videti prav nikjer. Največja prednost specializiranih prodajaln s svetili pa je zagotovo ta, da vam ponuja preverjene in kakovostne izdelke uveljavljenih proizvajalcev. Takšne prodajalne so vam na voljo tudi na spletu, kjer so namizna in druga svetila na voljo po zelo dostopnih cenah. Pri izbiri vam lahko preko maila ali telefonskega pogovora pomagajo izkušeni ponudniki.

Stropna svetila in njihova vloga v prostorih

Svetila delimo na več vrst. Če jih želimo razdeliti glede na  namembnost, potem se delijo na stropna svetila, vgradna, stenska, namizna, samostoječa, otroška in ne nazadnje na senzorska svetila.

Stropna svetila v prostoru poskrbijo za splošno osvetlitev celotnega prostora. Nameščamo jih v strop, na kar kaže že njihovo ime. V prostorih se najpogosteje nahajajo nekje na sredini prostora. Le na ta način nam lahko namreč zagotovijo povsem enakomerno razporeditev svetlobe.

Stropna svetila so lahko nameščena tik ob stropu ali pa so viseča. Kupci se zelo pogosto odločajo za različne vrste lestencev, ki tako in tako sodijo med najbolj priljubljena viseča stropna svetila. Lestenci uporabnikom ne samo kakovostno in enakomerno osvetlijo določen prostor, temveč poskrbijo še za izjemno privlačen izgled.

Primerjava med stropnimi in stenskimi svetili

Na stropna svetila še najbolje spominjajo stenska svetila. Sicer pa obe vrsti svetil delujeta na zelo podoben način. Na trgu lahko kupite svetilo, ki ga lahko uporabite ali kot stropno ali pa kot stensko. Torej lahko rečemo, da gre za povsem identično svetilko, le namestitev je nekoliko drugačna.

Stropna svetila
Stropna svetila v prostoru poskrbijo za splošno osvetlitev celotnega prostora.

Stenska svetila v primerjavi s stropnimi svetili praviloma osvetljujejo le določen del prostora. Neredko jih na primer nameščamo nad sedežno in drugimi kosi oblazinjenega pohištva. Prav tako so stenska svetila izjemno dobrodošla za opremljanje predsob ter podobnih prostorov.

Izbira najustreznejšega stropnega svetila

Stropna svetila torej lahko delimo glede na to, ali jih nameščamo tik nad strop ali pa so viseča. Pri izbiri takšnega svetila naj vam pomaga izkušeni prodajalec, saj je stropno svetilo ena od pomembnejših vrst svetil, ki v vašem domu ne bo vplivala sama na kakovost osvetljevanja, temveč tudi na sam izgled prostora.

Nekaj povsem drugega vam bo uspelo doseči, če boste na primer v dnevni prostor na strop namestili prečudovit lestenec kot pa na primer povsem klasično stropno svetilo. Je pa seveda izbira primernega stropnega svetila odvisna tudi od splošnega sloga oziroma stila vašega stanovanja. Če imate na sploh radi razkošje in na to kaže tudi oprema v vašem domu, je izbira lestenca zagotovo dobrodošla za vas.

Bogata izbira stropnih svetil vam je na voljo tudi v spletni prodajalni volino-svetila.si. Ne pozabite prebrskati še drugih vrst svetil, tudi tista, ki so namenjena vašim najmlajšim družinskim članom.