industrijska svetila
Oprema prostora

Vzdržljiva in kakovostna industrijska svetila

Tehnologija osvetljevanja je v zadnjem desetletju tehnološko močno napredovala. Izbiramo lahko med različnimi LED in drugimi žarnicami, ki porabijo zelo malo električne energije. Zato so tudi industrijska svetila postala bolj dostopna in ekonomična pri svojem delovanju. Najbolj jih potrebujemo pri osvetljevanju večjih delavnic, tovarn, garaž, igrišč in drugih večjih površin, kjer je potrebno pokriti večji del prostora z ustrezno svetlobo. Primerno osvetljen notranji ali zunanji prostor zmanjša utrujenost, poveča varnost in omogoča bolj učinkovito delo. Obenem pa poskrbi, da so vidne vse malenkosti, ki bi lahko povzročale nevarnost poškodb ali drugih nezaželenih dogodkov.

Industrijska svetila z višjo energetično učinkovitostjo

Vedno več novejših stropnih, stenskih in drugih luči uporablja tehnologijo polprevodnikov. Omenjena tehnologija deluje tako, da preko različnih kovin spusti električni tok, kar ustvari svetlobo. Pravimo ji tudi LED tehnologija osvetljevanja. Vedno bolj jo uporablja avto in računalniška industrija, saj se uporablja za izdelavo žarometov, osvetljevanju zaslonov in podobno. Zelo zaželena pa je tudi v industrijskih svetilih, saj porabi zelo malo električne energije. 

Industrijska svetila za osvetljevanje večjih površin
Industrijska svetila potrebujemo pri osvetljevanju večjih površin, kjer je potrebno pokriti večji del prostora z ustrezno svetlobo.

Zaradi svoje sestave so LED industrijska svetila zelo energijsko učinkovita. Porabijo samo 10% energije žarnice z žarilno nitko. Ustvarijo pa tudi veliko več svetlobe, kar jih naredi primerne za praktično vsako uporabo.

Nizki stroški vzdrževanja

Vzdrževanje strojne in druge opreme lahko hitro povzroči velike stroške podjetjem. Ravno zato so novejša industrijska svetila izredno dobro naložba, saj imajo dolgo življenjsko dobo.

Kakovostne komponente, vzdržljive žarnice in napajalnik poskrbijo, da samo svetilo deluje zelo dolgo časa. Tako se znižajo stroški vzdrževanja in močno poviša zanesljivost. 

Posebej pomembno je poudariti, da so industrijska svetila zelo zanesljiva. Odporna so tudi na določene okolijske elemente, kot so vlaga, prah, zmrzal, vendar je veliko odvisno od proizvajalca svetila. Zato je najbolje, da se pred nakupom pozanimamo o lastnostih določenega svetila v spletni trgovini ali z osebjem v fizični trgovini.

Senzorji gibanja omogočajo višjo varnost

Namestitev svetil na kritične nepremičnine in druge strukture je pogosto potrebno, zaradi številnih razlogov. Posebej uporaben je senzor gibanja, saj omogoča takojšno osvetlitev določenega območja ob prehodu ljudi. To je zelo pomembno v primeru, da želimo osvetliti dovoz, vrt, zunanjost garaže ali drug objekt samo takrat, ko nekdo prehaja mimo. S tem prihranimo pri porabi električne energije in tudi odvračamo nepridiprave.

senzorji gibanja omogočajo, da se luči prižgejo in ugasnejo po potrebi.
Napredni senzorji gibanja omogočajo, da se luči v notranjem ali zunanjem prostoru prižgejo in ugasnejo po potrebi.

Nastavitev senzorja gibanja je tudi zelo preprosta. Mogoče je nastaviti območje pokritja s senzorjem. Bolj napredni modeli svetil pa tudi omogočajo bolj fino nastavitev zmožnosti, kot so jakost svetlobe, delovanje senzorjev za gibanje, toploto svetlobe in podobno.

Boljši nadzor nad stroški z naprednimi svetili

Zadnja leta so stroški povezani z dobavo električne energije vedno višji. Zato je smiselno, če poizkušamo prihraniti čim več energije doma in v pisarni.

Napredni senzorji gibanja omogočajo, da se luči v notranjem ali zunanjem prostoru prižgejo po potrebi. Ko se v okolici ne nahaja nikogar, pa se ugasnejo. To omogoča izredno ekonomičen način varčevanja z električno energijo. 

Zelo pomembno je tudi izpostaviti, da so senzorji gibanja idealni za ohranjanje življenjske dobe različnih svetil. Ker prižgejo žarnice samo po potrebi, se tudi življenjska doba svetila močno podaljša. Zato so svetila s senzorji gibanja priporočljiva za vse prostore, kjer želimo imeti ekonomično porabo električne energije.

Močna svetilnost za industrijsko rabo

Gradbišča, nogometna igrišča, parkirišča in drugi večji objekti potrebujejo veliko svetlobe v nočnem času. LED industrijska svetila lahko ustvarijo veliko več svetlobe, kot tradicionalne izvedbe svetil.

industrijska svetila z dolgo življenjsko dobo
Novejša industrijska svetila izredno dobro naložba, saj imajo dolgo življenjsko dobo, tako se znižajo stroški vzdrževanja in močno poviša zanesljivost.

Z uporabo LED tehnologije je mogoče pri nizki porabi električne energije ustvariti ogromno svetlobe. Izbiramo lahko tudi med različnimi toplotami svetlobe, kot so naravna, topla, hladna in podobno. Za potrebe gradbišča je najbolj uporabna svetlo bela barva, saj omogoča najvišjo vidljivost različnih ovir, nevarnost in drugih elementov.

Pisarne in trgovine so najbolj primerno osvetljene z industrijskimi svetili, ki proizvajajo belo svetlobo, ki ni premočna in ne pretemna. V izbrani spletni trgovini s svetili lahko izbiramo med številnimi postavitvami, izgledi in dodatnimi zmožnostmi različnih svetil. Večina je opremljenih z IP zaščito proti vodnim kapljam, vodi, prahu in podobno. Najbolje pa se je pred nakupom posvetovati s strokovnjakom.

IP zaščita na industrijskih svetilih

Veliko modernih svetil ima zaščito proti vodnim kapljam, prahu in drugimi naravnimi elementi. To še posebej velja za industrijska svetila, saj morajo biti vzdržljiva v manj in bolj surovih okoljih. Zaslediti je mogoče oznake, kot so IP 65 in podobne. Prva številka nakazuje zaščito proti solidnim objektom oziroma predmetom, druga pa proti vodi. Višja kot je številka, višjo zaščito ima posamezno svetilo. 

V videu je razložena zaščita IP za industrijska svetila in druge naprave

Poleg IP kvalifikacije pa so tudi senzorji gibanja, če so priloženi ali vgrajeni v svetilo, tudi odporni na določene elemente. Za uporabo svetil na prostem je ključnega pomena, da imajo zaščito proti dežju in da lahko delujejo pri nizkih ter visokih temperaturah. 

V vsakem primeru je najbolje, da se vnaprej posvetujemo s prodajnim osebjem za izbiro najboljšega svetila. Ključno pa je tudi, da se po nakupu seznanimo s priročnikom, saj je namenjen spoznavanju pomembnih tehnologij in drugih točk svetila, ki smo ga kupili.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *