Kosilnice za travo
Okolica

Oskrbimo travnik z električno ali bencinsko kosilnico

Vsaj lastnik hiše ali druge nepremičnine se mora od časa do časa posvetiti svojemu travniku. Pri košnji trave je uporaba primerne opreme ključna. Obenem pa moramo oskrbeti travnik večkrat na leto, če ga želimo ohraniti v najlepšem izgledu. Za to bomo potrebovali napravo za košenje. Ta je lahko električna ali bencinska. Vsaka izmed njih ima svoje prednosti, ki se jim bomo posvetili v tem članku. Morda moramo zamenjati staro napravo ali pa še nikoli nismo opravili košenja. V vsakem primeru si bomo z nekaj osnovnega znanja lažje izbrali novo napravo za oskrbo malih ali večjih zelenih površin.

Električne kosilnice potrebujejo manj vzdrževanja

Moderne električne kosilnice postajajo vedno bolj zaželene. Njihova največja prednost je uporaba električne energije za svoje delovanje. Napravo vzdržujemo tako, da jo očistimo po vsaki uporabi. Morda bomo morali sčasoma tudi zamenjati ali nabrusiti rezila.

Električne kosilnice potrebujejo manj vzdrževanja
Električne kosilnice so primerne za košnjo v strnjenih naseljih saj niso hrupne

Vsaka košnja trave bo močno odvisna od moči rezil oziroma motorja. Pri nakupu kosilnice na električno energijo se moramo zavedati, da poznamo dve vrsti. Prva vrsta je klasična, kar pomeni, da sama naprava potrebuje dostop do električnega omrežja preko povezave s kablom. Druga vrsta pa ima vgrajen akumulator, ki ga je potrebno napolniti.

Klasične električne kosilnice delujejo preko električnega kabla

Majhne in srednje velike travnik brez težav oskrbimo s klasično električno kosilnico. Ta uporablja električni kabel, ki mora biti vklopljen v električno omrežje, če želimo uporabljati napravo. Pri tem moramo biti previdni, da kabla ne povozimo, saj bi ga rezila popolnoma uničila.

Prednost takih kosilnic je brez težavna uporaba. Ne potrebujemo bencina ali drugega goriva. Je pa res, da imajo omejeno moč. Primerne so za manjše in srednje velike zelene površino. Z njimi pa ne bomo zelo uspešni pri košnji trave, trdovratnega rastja, kot so visoke in debele vrste plevela.

Kosilnice z akumulatorjem delujejo brez povezovalnih kablov

Novejše kosilnice z akumulatorjem postajajo vedno bolj zaželene pri velikem številu posameznikov. Poganja jih vgrajena baterija oziroma akumulator, ki deluje pri voltaži nekje med od 18 do 36 voltov. Samo število voltov nakazuje na moč kosilnice. Za daljšo košnjo potrebujemo močnejšo kosilnico oziroma akumulator. Po vsaki uporabi pa jo bomo morali ponovno napolniti. Pri uporabi akumulatorske kosilnice nismo omejeni z dolžino kablov, saj jih ne potrebujemo. Tako lahko brezskrbno kosimo tudi bolj težavne in oddaljene predele našega travnika, kjer nimamo povezave z električnim omrežjem.

Bencinske kosilnice imajo izredno moč košenja

Košnja visoke, debele in goste trave je mogoča, če imamo dovolj zmogljiva rezila, ki jih poganja močan motor. Tega si lastijo več ali manj vse bencinske kosilnice, ki potrebujejo gorivo za delovanje.

Bencinske  kosilnice za travo
Bencinske kosilnice za travo so zelo trpežne

Pri njihovi uporabi ne potrebujemo nobenih kablov ali drugih pripomočkov. Zaradi vgrajenega rezervoarja lahko tudi delujejo dalj časa, če oskrbujemo večji travnik. Omenjene kosilnice so izdelane iz vzdržljivih materialov, kar pomeni, da brez težav prenašajo tudi udarce in druge fizične sile. So izredno trpežne in delujejo brez težav zelo dolgo časa.

Tiho delovanje električnih motorjev

Električne kosilnice so izredno tihe pri svojem delovanju. To pa zato, ker ne uporabljajo motorja z notranjim izgorevanjem. To je ena izmed glavnih prednosti omenjenih kosilnic, zaradi kateri se za njihov nakup odloči veliko ljudi. Pri svojem delovanju so enako glasne pogovoru dveh oseb, kar znaša nekje med 60-75 dB oziroma decibelov. Bencinske izvedbe pa delujejo pri 95 decibelih, kar pomeni, da so precej glasne.

Tiho delovanje pomeni, da košnja trave ne bo motila naših sosedov. To je tudi pomembna lastnost za ljudi, ki so občutljivi na hrup.

Bencinski motor zahteva vzdrževanje

Bencinske kosilnice niso težavne za vzdrževati. Bencinski motor potrebuje od časa do časa menjavo olja, zamenjavo zračnega filtra ipd. Vsa zahtevana vzdrževalna dela lahko opravimo doma brez posebnega mehanskega znanja. Pomembno je, da si preberemo priložen priročnik, saj bomo sledili navodilom proizvajalca, kar se tiče vzdrževanja naše kosilnice. Izredna sposobnost košenja nam bo velikokrat prišla prav v primerih, da moramo pokositi bolj zaraščene dele travnika. Z bencinskim motorjem pa lahko tudi kosimo travo, ki je vlažna.

Najbolj učinkovita košnja trave 

Načeloma je vseeno katero kosilnico izberemo za košnjo travnika. Električne izvedbe se priporoča ljudem, ki imajo majhne travnike in ne želijo opravljati vzdrževalnih del na svoji kosilnici. Akumulatorske električne kosilnice so odlična za oskrbovanje večjih travnikov in zelenih površin, vendar se moramo zavedati, da jih moramo napolniti po vsaki uporabi. Bencinske naprave za košenje pa so idealne za vse razmere, vendar zahtevajo redna vzdrževalna dela, ki pa so po naravi zelo preprosta in hitra. V vsakem primeru se priporoča nakup kakršnekoli kosilnice, če moramo oskrbeti travnik.