Oprema prostora

Klima za vsako stanovanje ali hišo

Klimatske naprave postajajo vedno manjše in bolj učinkovite pri svojem delu. Dandanes je še vedno split sistem klime najbolj popularen. To pomeni, da je potrebna zunanja in notranja enota, ki skrbita za odtok vročega zraka iz prostora. Tak sistem je mogoče namestiti skoraj povsod, vendar ni vedno primeren. Starejše stavbe pod spomeniško zaščito so velikokrat omejene z zakoni, katere naprave je možno namestiti zunaj samega objekta. V tem primeru je najboljša izbira klima brez zunanje enote, ki deluje popolnoma samostojno in brez dodatnih inštalacij.

Klimatske naprave postajajo vedno manjše in bolj učinkovite pri svojem delu. Dandanes je še vedno split sistem klime najbolj popularen.

Kompaktne klimatske naprave imajo vgrajene vse komponente v eni enoti

Velika prednost kompaktnih klimatskih naprav je ta, da ne potrebujejo zunanje enote. Vsaka klima deluje po enakem principu odvajanja vroče energije iz zraka iz notranjega v zunanji prostor. To je tudi razlog, da uporabljajo dve enoti. Zunanja enota vsebuje kompresor, ki pretaka hladilno tekočino čez obe enoti ter jo spreminja v tekoče in parno stanje. To je dokaj preprost proces, ki je izredno učinkovit pri hlajenju velikih in tudi majhnih prostorov. 

Enako pa tudi deluje posamezna klima brez zunanje enote, vendar s to razliko, da vsebuje vse potrebne komponente v eni enoti. Kompresor, kondenzator, uparjalnik in druge ključne naprave so vse vključene v notranjosti klime. To je možno postaviti skoraj kamorkoli, saj je majhne velikosti. Edini pogoj je ta, da potrebuje dostop do zunanjega zraka preko dveh cevi, ki zagotavljata odtok in pritok vročega in hladnega zraka.

Velika prednost kompaktnih klimatskih naprav je ta, da ne potrebujejo zunanje enote.

Podjetje Prealpi ponuja klime z visoko učinkovitostjo delovanja

Pri izbiri katerikoli klime je zelo pomembno, da je energijsko učinkovita. Porabo električne energije in zmožnost hlajenja ter ogrevanja se meri sorazmerno z energijskimi razredi za HVAC naprave. Od leta 2013 je bil sprejet zakon, ki zagotavlja primerno energijsko oznako vsake klimatske naprave. Poznamo pa tudi:

SEER mero učinkovitosti

SEER je učinkovitost klimatskih naprav, ki pričajo o porabi energije skozi celotno sezono. Višji, kot je ta razred, bolj je naprava učinkovita.

ERR mero učinkovitosti

EER je splošna ocena učinkovitosti različnih HVAC sistemov. Velja pa tudi pravilo, da višja kot je ocena, manj električne energije potrebuje klima za hlajenje ali gretje.

Podjetje Prealpi ponuja vrhunske klimatske naprave in toplotne črpalke proizvajalca Hitachi. To je japonsko podjetje, ki slovi po inovativnih izumih različnih tehnologij za svoje HVAC naprave. Njihove klimatske naprave in toplotne črpalke so izredno energijsko varčne, saj skoraj vse spadajo v A+, A++ ali A+++ razred učinkovitosti. Razredi energijske učinkovitosti se uvrščajo od 1. januarja 2019 od razreda D, ki je najmanjši, do razreda A+++, ki je najvišji.

Klimatske naprave lahko uporabimo tudi za ogrevanje našega doma

Veliko uporabnikov klimatskih naprav se ne zaveda, da lahko tudi zelo učinkovito ogrevajo svoj dom. Večina klim brez zunanje enote lahko zelo dobro ogreva dnevno sobo, spalnico, jedilnico ipd. Tako je možno na preprost in ugoden način zagotoviti ogrevanje za stavbe, ki imajo morda zastarela ali nedelujoča grelna telesa. Učinkovitost ogrevanja je večinoma malo manjša od hlajenja. To za večino uporabnikov ne igra vloge, saj je poraba električne energije le malo višja pri ogrevanju. Prealpi ponuja klime izključno od podjetja Hitachi. Te pa lahko ogrevajo notranje prostore tudi pri zunanji temperature -15 stopinj. Bolj napredne naprave ogrevajo prostor tudi pri nižjih temperaturah, ki sežejo do -25 stopinj Celzija.

Prealpi ponuja klime izključno od podjetja Hitachi. Te pa lahko ogrevajo notranje prostore tudi pri zunanji temperature -15 stopinj.

Notranje klimatske naprave so dražje zaradi številnih razlogov

Pri nakupu klimatske brez zunanje enote bomo hitro opazili, da je ta dražja. Navadne split klime pa so dokaj cenejše. Za to obstaja več tehtnih razlogov. Te razlogi pa so:

Klimatska naprava brez zunanje enote je bolj kompaktna

Znotraj same naprave se nahajajo vse komponente potrebne za njeno delovanje. Tako mora sama enota biti bolj tehnološko dovršena.

Kompresor v klimi ne sme proizvajati veliko hrupa

Najbolj glasna komponenta v vsaki klimi je ravno kompresor. Podjetje Prealpi ponuja klime s tihimi kompresorji. Tako je zvočna onesnaženost na primernem nivoju, kar omogoča, da uživamo v prijetno ohlajenem ali ogretem prostoru ali sobi, ne da bi nas motil hrup.

Klima brez zunanje enote uporabljajo nove tehnologije

Novejše klime, ki ne uporabljajo zunanje enote, imajo vgrajeno zelo napredno tehnologijo. Tako je njihova cena višja, kot če jih primerjamo z drugimi klimami enake moči.

Ogrevanje s klasično klimo v zimskem času

Klimatsko napravo lahko namestimo skoraj kamorkoli

Dandanes je veliko različnih stanovanjskih blokov, hiš in drugih nepremičnin, kamor ni možno namestiti split klimatske napravo. To pa je tako, zaradi zakonskih ali praktičnih razlogov, ki nas ovirajo pri montaži raznovrstnih naprav na zunanjost stanovanjskega objekta. Rešitev je klimatska naprava Hitachi, ki ne potrebuje zunanje enote. Sama učinkovitost delovanja takih naprav je manjša od split sistemov. Vendar to na dolgi rok ne igra velike vloge, saj je poraba energije le malenkost višja. Priporočljivo pa je, da če je možno, da vedno namestimo split sistem, saj je lažje vzdrževanje, kot tudi servis obeh enot.

Preberite si še naslednji članek: Popestrimo dnevno sobo s primernim pohištvom

Zagotovo prva stvar, ki jo ob vstopu v dnevno sobo opazimo, je dnevni regal. Oblika, kvaliteta, barva in material dnevnega regala naj bodo primarni dejavniki pri izbiri tvojih novih pohištvenih kosov.