stroški ogrevanja
Oprema prostora

Ogrevanje s klasično klimo v zimskem času

Dandanes imamo na voljo veliko grelnih teles za ogrevanje našega doma pozimi. Nekatera so bolj učinkovita od drugih, vendar imajo vsa enak namen. To pa je ogrevanje določenega prostora ali več prostorov skupaj. Pogosto pa ne pomislimo, da je ogrevanje s klimo morda zelo učinkovito, saj ne porabi veliko električne energije. Moderne klime uporabljajo inverter tehnologijo, kar pomeni, da se prilagodijo našim dejanskim potrebam po ogrevanju ali hlajenju. Tako prihranijo pri električni energiji ter se tudi po potrebi samodejno izklopijo.

Ogrevanje s klimo ne zahteva veliko električne energije

Električni grelci potrebujejo velikansko količino električno energije za ogrevanje. Ko napravo prižgemo, ta prične pretvarjati 100% električne energije v toploto preko upornikov. Omenjen proces je sila enostaven in tudi zelo učinkovit, vendar lahko stroški ogrevanja zelo hitro narastejo. Ko pa govorimo o ogrevanju s klimo, pa je zgodba drugačna.

Vsi stremimo k temu, da bi bili stroški ogrevanja čim nižji.
Stroški ogrevanja gredo dandanes v višave, zato se je pametno odločiti za učinkovit in ekonomičen sistem.

Klimatske naprave uporabljajo zunanji zrak, da ustvarijo mrzlo ali toplo energijo. Za ogrevanje storijo to tako, da vsrkajo temperaturo zunanjega zraka v hladilni plin. Nato pa kompresor stisne omenjen plin do te mere, da se močno ogreje. Sedaj ogret hladilni plin potuje po sistemu klime in svojo toploto spusti, preko ventilatorja, v naš dom. 

Kompresor v klimi se prilagaja potrebi po ogrevanju

Split klime in druge vrste omenjene naprave uporabljajo kompresor. Lahko bi rekli, da predstavlja srce njihovega delovanja, saj ga potrebujejo za hlajenje in gretje. Dandanes imajo vse klime vgrajen inverter AC kompresor, kar pomeni, da se samodejno nastavlja na potrebno moč delovanja.Kompresor se tudi samodejno izklopi, ko klima doseže željeno temperaturo. Notranja enota še vedno meša zrak z ventilatorjem, zunanja enota, kjer je kompresor, pa se popolnoma izklopi. Ko notranji zrak postane preveč hladen, pa se zunanja enota spet vklopi in prične z gretjem. Enako pa velja za klime brez zunanje enote. Edina razlika je ta, da se vse komponente nahajajo v notranji enoti.

Klima brez zunanje enote 

Namestitev klimatske naprave je mogoča skoraj kjerkoli. Težave pa nastanejo, če za to nimamo dovolj prostora ali pa je naša stavba pod spomeniško zaščito, kar pomeni, da ne smemo spreminjati njene zunanjosti. Vsaka klima brez zunanje enote deluje popolnoma enako klasičnim izvedbam.

Moderna klima brez zunanje enote.
Moderna klima brez zunanje enote deluje popolnoma enako kot klasične klime.

Razlika je v tem, da vsebuje kompresor, uparjalnik, ventilator in druge komponente v svoji notranji enoti, saj zunanje nima. Za delovanje potrebuje dva dostopa do zunanjega zraka preko dveh cevi. Ena cev služi zajemu svežega zraka, ki ga ohladi ali ogreje. Druga cev pa je namenjena za izpust kondenza.

Namestitev klime na spomeniško zaščiteno nepremičnino

Pogosto nastanejo težave, če želimo klasično split klimatsko napravo namestiti na spomeniško zaščiteno nepremičnino. To prepoveduje omenjen zakon, kar nas lahko pusti v neprijetnem položaju v poletnem času.

  • Na srečo je moderna HVAC tehnologija napredovala do te mere, da klimatske naprave ne potrebujejo zunanje enote.
  • Tako lahko klimo namestimo znotraj prostora, ki ga želimo hladiti ali ogrevati, ne da bi kvarili zunanji izgled hiše.
  • Moderna klima brez zunanje enote je zelo učinkovita pri ohranjanju zmerne temperature v manjših in večjih prostorih.
  • Obenem pa ne povzroča veliko hrupa, kar nam bo omogočalo miren in udoben spanec.

Energijska učinkovitost klime

Vsaka klimatska naprava ima ocenjeno učinkovitost gretja in hlajenja. Ta se označuje z vrednostmi od D, ki je najnižji razred, do A+++, ki pa predstavlja najvišjo učinkovitost. Večina split klimatskih naprav ima razred A+, A++ ali A+++. To pomeni, da zelo ekonomično porabljajo električno energijo, da nas hladijo ali grejejo skozi celo leto. Večina klim brez zunanje enote pa je pogosto nižjega razreda od A.

Če v stanovanju nimamo dovolj prostora je rešitev moderna klima brez zunanje enote.
Enota ekonomično porablja električno energijo zato so stroški ogrevanja nizki.

Temu je tako, saj nimajo ločene zunanje in notranje enote, kar jih naredi malenkost manj učinkovite. To ne predstavlja smisla za skrb, saj so razlike res majhne. V vsakem primeru se lahko zanesemo, da nam bo klima, ki nima zunanje enote, služila dolgo in dobro. Nič pa ni narobe, če izberemo višji razred učinkovitosti, če smo pripravljeni plačati malo več za klimo.

Klima osveži in očisti zrak 

Moderne klimatske naprave vsebujejo veliko različnih tehnologij, ki skrbijo za čist in zdrav zrak v naši hiši. Vgrajen imajo filter, ki odstranjuje prašne delce in druge nečistoče v zraku, kot so pršice, dlake živali ipd. Ionizator pa je vedno aktiven, saj deluje pri ogrevanju s klimo v zimskem času, kot tudi pri hlajenju v poletnih mesecih.

Kaj je HVAC sistem in kako deluje?

Ta poskrbi, da vsi težji delci v zraku popadajo na tla, kjer jih lahko posesamo. Z omenjenimi in drugimi tehnologijami klima skrbi, da naša dihala niso obremenjena, kar je izredno pomembno za astmatike in druge ljudi, ki imajo težave z dihanjem.