Zidna svetila
Oprema prostora

Zidna svetila delujejo na podoben način kot stropna

Primerno osvetljevanje notranjih pa tudi zunanjih prostorov je izjemnega pomena. Ravno zato je tudi to potrebno pri opremljanju skrbno načrtovati. Za vsa svetila je namreč značilno, da imajo najmanj dvojno funkcijo. Po eni strani nam seveda predstavljajo izjemno pomemben dekorativni dodatek. Po drugi strani, ki je bistvenega pomena, pa so ključen vir svetlobe, zlasti ko na voljo ni naravne svetlobe.

Na voljo je veliko vrst svetil, na primer stropna svetila, stenska ali zidna svetila, namizna, otroška. Izbira je odvisna zlasti od namembnosti in seveda tudi od same funkcije. Za nekatere luči je značilno, da so glavni vir osvetlitve v prostoru, za druga so namenjena dopolnitvi.

Splošna osvetlitev celotnega prostora

Stropna svetila so dobrodošla za enakomerno razsvetljevanje celotnega prostora. Kot vam že samo ime pove, so takšne luči praviloma nameščene na strop, in sicer tako da lahko osvetljujejo celotni prostor. Najpogosteje se jih namešča nekje na sredino prostora. Le na takšen način nam namreč lahko zagotovijo enakomerno porazdelitev svetlobe.

Zidna svetila ali stenske luči
Zidna svetila ali stenske luči

Zelo podobno kot stropne luči delujejo zidna svetila. Ta se lahko poimenujejo tudi kot stenske luči. Na trgu lahko pogosto naletite na takšno svetilo, ki se ga lahko namesti v steno ali pa na strop. To pomeni, da gre za identično svetilko, le nameščanje je drugačno.

Običajno stenska svetila osvetljujejo le določen del prostora

Medtem ko je za stropne luči značilno, da so glavni vir svetlobe v prostoru, pa je nekoliko drugače z uporabo stenskih. Stenska oziroma zidna svetila navadno osvetljujejo samo določen del prostora. Najpogosteje se torej nahajajo nad sedežnimi garniturami ali pa v predsobah, na hodnikih.

Zidna svetila osvetljujejo le določen del prostora
Zidna svetila se nahajajo v predsobah, hodnikih, …

V prostore pa seveda nameščamo še druge vrste osvetlitve. Za nemoteno pisarniško delo so na primer izjemno dobrodošle namizne luči. Njihova primarna funkcija je seveda direktna osvetlitev mize. Posledično se takšna razsvetljava še posebej uporablja v pisarnah ali v delovnih pa tudi v mladinskih sobah. Najpomembneje pa je, da ponujajo dovolj svetlobe za povsem nemoteno delo, pisanje ali branje.

Svetilo kot pomemben dekorativni dodatek

Med svetili so zelo priljubljena tudi samostoječe luči, ki jih navadno postavimo na tla. Uvrščajo pa se med tista svetila, ki so namenjena bolj dekorativni funkciji.

100 najboljših idej za zidno razsvetljavo za dnevno sobo

Za takšna je zato značilno, da ne oddajajo toliko svetlobe, zato so na primer namenjena za popestritev prostora ali pa za vzpostavljanje še bolj prijetnega, toplega in domačega vzdušja v prostoru.

Žarnice LED so v primerjavi z varčnimi žarnicami varnejše

Neredko lahko naletite na primerjavo med varčnimi in LED žarnicami. Primerjavo je dobro vedeti pa tudi razumeti, da se lahko lažje odločite za nakup najprimernejše žarnice za svoje namene. V prvi vrsti pa je vsekakor dobro vedeti, da so LED žarnice v primerjavi z varčnimi precej bolj varne. Slednje je za kupca pomemben podatek.

Dejstvo je tudi, da je začetna svetlobna učinkovitost LED žarnic bistveno višja v primerjavi z energijsko varčnimi žarnicami. LED žarnice so tudi energetsko bolj učinkovite.

Zakaj so LED luči bolj varne v primerjavi z varčnimi žarnicami

Omenili smo, da so žarnice LED v primerjavi z varčnimi bolj varne. Pa veste zakaj? Ker je poraba ene LED zelo nizka, zahteve za prevodni vod niso visoke. Manj možen je tudi izpad kratkega stika, ki ga lahko povzroči staranje linije.

Lahko torej rečemo, da so najmanj škodljive varčne LED žarnice. Te nimajo živega srebra. Kljub temu pa imajo, tako kot vse druge vrste varčnih žarnic, praviloma največji energijski skok v enem delu spektra svojega sevanja.

Še nekaj lastnosti LED luči

Za LED žarnice je značilno tudi to, da za svojo proizvodnjo le redko potrebujejo kovine. Sama kakovost izdelka je odvisna zlasti od kakovosti posameznih delov, iz katerih je sestavljen. Žarnice LED je treba odnesti na zbirna mesta za odvzem; vsebujejo namreč elektronske komponente.

LED žarnice torej ne vsebujejo živega srebra, načeloma so izdelane iz plastike. Slednje pomeni, da se ne morejo kar tako zlomiti. Ne sevajo v UV spektru. Njihova svetloba ne utripa. Slednje se dogaja pri starejših tako imenovanih CFL žarnicah. To pomeni, da pri LED svetilih ni tveganja za migreno ali pa za epilepsijo.

Lahko torej rečemo, da so LED luči vsekakor bolj zdrave v primerjavi s CFL žarnicami. Seveda pa so zato tudi nekoliko dražje. Upoštevati pa moramo, da porabijo od 50 do kar 90 % manj energije v primerjavi z navadnimi žarnicami. Njihova življenjska doba oziroma vzdržnost je do 50 000 ur.