Kuhinje

Zunanje kuhinje imajo svojevrsten čar

Lansko poletje smo ugotovili, da smo na svojem domu gostili veliko prijateljev. Večino časa smo vseeno preživeli notri, saj je bilo potrebno tudi kuhati in peči. Pri tem pa nam je na misel prišla ideja, da bi lahko za prihodnje leto ali pa že za jesen, postavili na vrt žar ali kaj podobnega in bi tako lahko več časa preživeli zunaj. Enemu od prijateljev pa je na misel prišlo, da bi naredili kar letno kuhinjo. Letne ali zunanje kuhinje so od nekdaj priljubljene in kuhanje ter peka lahko postaneta izjemno veselje.

Potrebno je imeti primeren prostor

Zunanje kuhinje za barbecue so primerne predvsem za tiste, ki imajo večji vrt ali pa zunanji prostor. Mi ga imamo, zato smo že naredili načrt, kje točno bo naša nova kuhinja stala in kako bo izgledala. Sicer ne bo vsebovala vsega, kar vsebuje naša notranja kuhinja, vendar bomo lahko še vedno vse počeli zunaj. Ne bo nam potrebno uporabljati še notranjega prostora.

Zunanje kuhinje imajo vse potrebno

Ko se torej odločimo, da bomo zunanjo kuhinjo postavili tudi mi, se moramo najprej odločiti, ali bomo imeli žar, kamin ali krušno peč ali pa kar klasični štedilnik. Ena od teh naprav bo namreč srce naše zunanje kuhinje. Če ne želimo komplicirati in imeti kuhinjo postavljeno v trenutku, potem se bomo zagotovo odločili za žar ali pa klasični štedilnik.

Preberite si še naslednji članek: Kdaj je dobrodošel obisk kamnoseka

Kamnoseštvo je pri nas dobro razvita obrt, s katero se uspešno ukvarja kar nekaj podjetij.

Tisti, ki pa želite imeti prav posebne zunanje kuhinje, pa se boste po vsej verjetnosti prav zagotovo odločili za kamin ali krušno peč. Oba imata več skupnih imenovalcev, v prvi vrsti pa imata tudi izjemno estetsko vlogo. Da pa bo naša nova kuhinja res prava kuhinja, moramo poskrbeti še za shrambo ter tudi hladilnik. Ne pozabimo tudi na vodo in na pravo osvetljavo.

Kako zelo je praktična

In ko jih končno imamo – zunanje kuhinje namreč – smo nanje zelo ponosni. Na notranje skoraj pozabimo, vendar ne povsem. Določeni letni časi ali vremenske razmere nam ne privoščijo uporabo zunanjih, takrat se ponovno obrnemo na notranje, ki jih seveda prav tako potrebujemo. Če pa se le da, uporabljamo zunanje kuhinje. Kako koristno je kuhanje na prostem, zazna tudi naše telo in duh, saj se veliko bolje počutimo. Konec koncev poznamo težave, ki jih imamo pri kuhanju v prostoru – nabiranje vlage, plesni, prostori so lahko zadušljiv in podobno. Pri tem moramo poskrbeti za primerno prezračevanje, vgraditi kuhinjsko napo in še kaj.