Kuhinjska oprema

Ni je kuhinje čez novo kuhinjo

Nekoč bomo prenovili našo kuhinjo
Kuhinje so bile že od nekaj zelo pomembni prostori v prav vsaki hiši. Običajno so bile razširjene v jedilnico, kar je pogosto v navadi še danes, pa naj si gre za hiše ali za stanovanja. Še več, ker je bila kuhinja prostor druženja, so v zadnjih letih postali nadvse moderni velikanski prostori, ki združujejo tako kuhinjske elemente, kot jedilnico in tudi dnevno sobo. V vsaj 30 kvadratnih metrov velikem prostoru, je to brez težav mogoče izvesti, čeprav sem videl tudi že precej manjše, pa še vedno prijetno domače opremljene prostore, ki so vsebovali vse našteto, seveda pa je lažje, če je kvadratura še večja, če se denimo prostor širi v velikost 40 – 50 kvadratnih metrov.

kuhinja
Kakorkoli že, ko kuhamo in ustvarjamo različne specialitete, pomivamo posodo in se sploh ukvarjamo s prehranjevanjem, dobivamo najrazličnejše ideje, kako bi bila kuhinja lahko malce drugače opremljena. Tu pogrešamo še kakšno dodatno poličko, morda med dvema visečima omarama ali ob robu kuhinjskega šanka, ki gleda proti dnevnem prostoru. Tam bi denimo lahko shranili kakšno kuharsko knjigo ali pa morda kakšno okrasno reč, ki smo jo prejeli za rojstni dan, pa nikakor ne vemo kje bi ji našli mesto, a ne bi radi, da končna na podstrehi, v kleti ali v garaži.

Kuhinje naj bodo najprej praktične in potem še(le) lepe

Torej, da se razumemo – glede na to, da nam za pripravljanje različnih dnevnih obrokov, kuhanje kave in čaja, pomivanje in brisanje posode in še kaj, gre kar precej časa, ki ga torej preživimo v kuhinji, naj bo le ta prostor primerno opremljen in naj tudi stilsko ustreza vašemu slogu ter se lepo vklaplja v celotno stanovanje.
Ko se boste odločali kako bi kuhinjo prenovili, si najprej napravite nekaj skic. Čeprav si marsikdo rad postavlja omare sem ter tja in predale na najrazličnejša mesta, je potrebno skico pričeti z vrisom glavnih kuhinjskih elementov in naprav. Ko boste postavili na svoje mesto umivalnik (tam, kjer pride skozi steno cev), kuhinjsko napo in štedilnik (tam kjer imate odtok zraka iz kuhinje in močnejšo električno napeljavo), boste ugotovili, da ste lep del kuhinje že zapolnili. Sedaj je potrebno nekam postaviti še hladilnik, ugotoviti kje je najbolj primerno, da bi imeli daljši del kuhinjskega pulta in zdaj ste verjetno že na tem, da kaj dosti izbirate več ne morete. Ker predali ne morejo biti na višini in ker je skodelice in krožnike nerodno dajati na police v spodnje elemente, saj jih pogosto potrebujete, ste skoraj že na koncu.
Prenove ali nakupa novega kuhinje se torej lotite skozi praktični vidik, pri tem pa ne pozabite, da si lahko marsikaj olajšate s praktičnimi dodatnimi kuhinjskimi elementi, kot so izvlecne poličke in podobno. Le zavedati se morate, da en sam tak element lahko pogosto stane toliko, kot meter ali dva celotne kuhinje. Izbira je seveda povsem vaša.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *